آشنایی با شرکت مختلط غیرسهامی
برای تعریف شرکت مختلط غیرسهامی بهتر است به ماده ی 141 قانون تجارت مراجعه کنیم. طبق این ماده، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکتی است که بین یک یا چند شریک ضامن از یک سو و یک یا چند شریک با مسئولیت محدود از سویی دیگر، به منظور امور تجارتی تشکیل شده است و در آن شرکت، اگر دارایی شرکت برای تأدیه دیون ناکافی باشد، هر شریک ضامن مسئول تأدیه تمام دیون میباشد. باید توجه داشته باشیم که مسئولیت شریک با مسئولیت محدود، فقط به همان میزان سرمایه ای میباشد که در شرکت آورده است. همچنین لازم به ذکر است که در شرکت مختلط غیرسهامی، سرمایهی شرکا به قطعات سهام تقسیم نمیشود. این نوع شرکت ویژگی های خاص و منحصر به فرد خود را دارا میباشد که برای ثبت آن متقاضیان باید از اطلاعات کافی برخوردار باشند, در همین جهت برای کسب اطلاعات بیشتر با لیولند در ارتباط باشید.
تعداد و مسئولیت شرکا در شرکت مختلط غیر سهامی
طبق ماده ی 141 قانون تجارت، در شرکت مختلط غیرسهامی، باید حداقل یک نفر شریک ضامن و یک نفر شریک با مسئولیت محدود وجود داشته باشد. در نتیجه، شرکت مختلط غیرسهامی به حداقل دو شریک نیاز دارد.
پیش از اینکه شرکت منحل بشود، دیون شرکت از خود آن، مطالبه میشود اما بعد از انحلال، اگر دارایی شرکت برای تأدیه دیونش کافی نباشد، هر شریک ضامن مسئول تأدیه تمام دیون میباشد، اما مسئولیت شریک با مسئولیت محدود، تنها به همان میزان سرمایهای است که در شرکت آورده است. به طور کلی طلبکاران شرکت مختلط غیرسهامی تنها در دو مورد حق رجوع به شریک با مسئولیت محدود را دارند:
1- اگر نام شرکا متضمن نام یکی از شرکا باشد، آن شریک در مقابل طلبکاران در حکم شریک ضامن است. طبق ماده ی 143 قانون تجارت، هرگونه قراری که بین شرکا گذاشته شود و بر خلاف این باشد، فقط میان خود شرکا قابل استناد میباشد و در برابر اشخاص ثالث غیر قابل استناد است.
2- بعد از انحلال شرکت، اگر شریک با مسئولیت محدود، تمام یا بخشی ار سرمایهاش را پرداخت نکرده باشد یا مسترد کرده باشد، طلبکاران این امکان را دارند که معادل آن قسمت باقی مانده از سهم الشرکه به آن شریک، رجوع نمایند و اگر شرکا ورشکسته شده باشند، مدیر تصفیهی شرکت این توانایی را دارد که به شریک با مسئولیت محدود رجوع نماید.
نامگذاری شرکت مختلط غیر سهامی
مطابق ماده ی 141 قانون تجارت، در اسم شرکت باید عبارت “شرکت مختلط (Joint venture)” ذکر شود. همچنین نام شرکا باید حداقل متضمن اسم یک یا چند نفر از شرکاء ضامن باشد. حال ممکن است سوال پیش بیاید که اگر دو شرط فوق را در خصوص نام شرکت رعایت نکنیم چه میشود؟
قانون، ضمانت اجرای خاصی را برای تخلف از دو الزامی که در بالا به آن اشاره نمودیم، پیش بینی نکرده است. همچنین قانونگذار در ماده ی 142 قانون تجارت، نکتهی قابل توجه دیگری را نیز مطرح کرده است. طبق این قانون، اگر نام شرکت متضمن اسم یکی از شرکا با مسئولیت محدود باشد، آن شریک در مقابل طلبکاران شرکت، در حکم شریک ضامن میباشد. در واقع یعنی اگر شرکت منحل شود، طلبکاران میتوانند در صورتی که داراییهای شرکت کافی نباشد، بابت کل طلب خود به او مراجعه نمایند.
شراکت در شرکت مختلط غیر سهامی
شیوه اخذ تصمیمات در شرکت مختلط غیر سهامی
در این خصوص، قانون سکوت کرده است اما بهتر است بدانیم که تنها در دو مورد برای تصمیم گیری، اتفاق آراء شرکا را لازم میداند:
1- با توجه به ماده ی 148 قانون تجارت، در مییابیم که منتقل کردن سهم الشرکهی هر شریک با مسئولیت محدود به دیگری، منوط به رضایت تمام شرکا میباشد.
2- طبق مواد 136 و 161 قاتون تجارت، باید بدانیم که رضایت کلیهی شرکا، یکی از موارد انحلال شرکت مختلط غیر سهامی میباشد.
چگونگی مدیریت در شرکت مختلط غیرسهامی
برای روشنتر شدن این موضوع، باید به ماده ی 144 قانون تجارت مراجعه کنیم.
طبق مادهی فوق، ادارهی شرکت های مختلط غیر سهامی با شریک یا شرکای ضامن میباشد و نحوه ی مدیریت و اختیارات آن ها نیر همچون شرکای شرکت تضامنی است.
همچنین ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که در شرکت مختلط غیر سهامی، شریک با مسئولیت محدود، حقی بر اداره ی شرکت ندارد و ادارهی شرکت وظیفهی او نمیباشد.
نقل و انتقال سهم الشرکه
در نقل و انتقال سهم الشرکه در شرکت مختلط غیرسهامی هم در خصوص شریک ضامن و هم در خصوص شریک با مسئولیت محدود، منوط به رضایت تمام شرکا میباشد. همچنین میتوانیم بگوییم که نقل و انتقال شرکای تضامنی نیز، به رضایت تمام شرکا نیاز دارد.
نظار در شرکت مختلط غیر سهامی
در شرکت مختلط غیرسهامی، وجود هیأت نظار، در قانون پیش بینی نشده است. بهتر است توجه کنیم که اگرچه هر شریک مسئولیت محدود حق دارد در امور شرکا نظارت کند اما این نظارت فقط حق شرکای با مسئولیت محدود میباشد و یک الزام قانونی نیست. در نهایت میتوان نتیجه گرفت که این نوع نظارت، با وجود هیأت نظار فرق میکند.
انحلال در شرکت مختلط غیر سهامی |
---|
برای انجام موضوع خاصی تشکیل شده باشد و سپس خاتمه بیابد |
برای انجام موضوع خاصی تشکیل شده باشد ولی انجام دادن آن غیر ممکن بگردد |
شرکت برای زمان معینی تشکیل شده باشد و آن زمان منقضی شده باشد؛ البته اگر قبل از انقضا تمدید شود دیگر منحل نمی گردد |
در حالت ورشکستگی |
در صورتی که تمام شرکا تصمیم به انحلال شرکت گرفته باشند |
در صورت تقاضای هریک از شرکا (تحت شرایطی) |
در صورتی که شرکت توسط هریک از شرکا فسخ بشود (تحت شرایطی) |
در صورت ورشکستگی یکی از شرکای ضامن (در موارد استثنایی) |
در صورت درخواست طلبکاران هریک از شرکا (تحت شرایطی) |
در صورت فوت یا محجور شدن یکی از شرکای ضامن (تحت شرایطی) |
نکته : اگر یکی از شرکای با مسئولیت محدود فوت کند یا محجور شود یا ورشکسته شود، این موارد موجب انحلال شرکت نمیشود و تنها فوت یا حجر یا ورشکستگی یکی از شرکای ضامن است که میتواند باعث انحلال شرکت بشود (تحت شرایطی).
سخن پایانی
لازم به ذکر است که شرکت مختلط غیرسهامی در برخی مواقع به طور همزمان برخی از ویژگی های شرکت تضامنی و از سوی دیگر و برای عدهی دیگر، برخی از ویژگیهای شرکت با مسئولیت محدود را دارا میباشد. متقاضیان برای شراکت باید از تمامی جوانب و مراحل آن آگاه باشند در همین راستا مشاوران تیم لیولند برای مشاوره و راهنمایی شما عزیزان آماده خدمت رسانی میباشند.
مشاوره شراکت در شرکت مختلط غیر سهامی
جواب تمامی سوالات خود در مورد شرکت مختلط غیر سهامی را در سریعترین زمان ممکن از کارشناسان لیولند دریافت کنید