ستاد اجرایی فرمان امام

ستاد اجرایی فرمان امام

معرفی ستاد اجرایی فرمان امام

ستاد اجرایی فرمان امام، نهاد حکومتی، خیریه تحت نظارت رهبر جمهوری اسلامی ایران است. این ستاد در سال 1368 به فرمان امام خمینی (ره) تأسیس گردید. یکی از مهم ترین وظایف این ستاد شناسایی و توقیف اموال مربوط به وابستگان رژیم پهلوی بود. شاید بتوان این چنین گفت که توقیف اموال و دارایی های برخی از اشخاص توسط این ستاد تا به امروز ادامه داشته است. در سال 2013 بود که خبرگزاری رویترز اموال و دارایی های ستاد اجرایی را 95 میلیارد دلار اعلام نمود. آنچه که لیولند می‌خواهد در این مقاله مورد بررسی قرار دهد ستاد اجرایی از دیدگاه حقوقی و عملکرد آنها می‌باشد، لطفاً ما را در ادامه‌ی مقاله همراهی کنید.

وظیفه ی ستاد اجرایی فرمان امام

این ستاد وظیفه و مسئولیت مدیریت و نظاره بر اموال و دارایی هایی که بر طبق اصل 49 قانون اساسی و دیگر قوانین، تحت اختیار ولی فقیه می‌باشند را عهده دار است. این ستاد در دو حوزه به انجام فعالیت و خدمات می‌پردازد که عبارتند از:

امور خیریه
امور اقتصادی

همچنین مؤسسه هایی که به ستاد امام وابسته هستند، در حوزه های گوناگونی به انجام خدمات و فعالیت می‌پردازند که عبارتند از:

خدمات مالی
خدمات بانکداری
خدمات املاک
خدمات مربوط به بخش نفت
خدمات مربوط به مخابرات
خدمات دامپروری

از چه زمانی ستاد فرمان امام آغاز به کار نمود؟

ستاد اجرایی فرمان امام (The Executive Headquarters of Imam) در سال 1368 بود که به فرمان امام خمینی (ره) حدوداً 30 روز پیش از درگذشت امام خمینی (ره) در یک حکمی به اشخاص اعم از مهدی کروبی، حسن صانعی، حبیب الله عسگر اولادی در راستای تحت نظاره گرفتن تمامی اموال و دارایی های بدون مالک، میراث بدون وارث و همچون آنها که در اختیار ولی فقیه قرار گرفته است، انجام شد. این اشخاص از سوی امام خمینی (ره) مؤظف شدند تا به هر شکل که صلاح دانستند، آن اموال را اداره نمایند. حتی به آنها چنین اختیاری داده شد که قسمتی از این اختیارات را در اختیار وزارت اقتصاد کشور قرار دهند.

ستاد اجرایی فرمان امام

محل صرف درآمدهای به دست آمده از این اموال و دارایی های ستاد اجرایی فرمان امام

بنیاد شهید
بنیاد پانزده خرداد
بنیاد مسکن
کمیته ی امداد
نهاد بهزیستی
بنیاد جانبازان و امور ایثارگران

ریاست ستاد اجرایی فرمان امام

این ستاد که به فرمان امام خمینی (ره) تأسیس شد، پس از فوت ایشان در سال 1373 ریاست و مدیریت این ستاد توسط سید علی خامنه ای به محمد شریعت مداری محول گردید. سپس در سال 1376 محمد شریعت مداری جایگاه خود را به دکتر محمد جواد ایروانی واگذار کرد. اکنون می‌توان گفت محمد مخبر از سال 1386 تا به اکنون ریاست ستاد را بر عهده دارد.

قسمت قضایی ستاد اجرایی فرمان امام

اساسنامه ی شیوه ی وارسی پرونده های موضوع اصل 49 قانون اساسی در سال 1379 به واسطه‌ی رئیس قوه ی قضاییه (سید محمود هاشمی شاهرودی) و اختیارات واگذاری از جانب مقام رهبری ابلاغ شد. بنا بر نظام نامه، در تاریخ 1388 رئیس قوه ی قضاییه (سید محمود هاشمی شاهرودی) بیان گشت، حکم ها و پیمان ها از قسم هایی که از مصداق های اموال و دارایی های تحت نظاره ی ولی فقیه است، همچنان تحت عنوان ستاد اجرایی فرمان امام صادر خواهد شد. بنا بر یک دستور در سال 1393 توسط صادق عاملی لاریجانی رئیس وقت قوه‌ی قضاییه، غلامحسین محسنی اژه ای رئیس و یکی از اعضاء نظارت و پیگیری پرونده های موضوع اصل 49 قانون است.

اصل 49 قانون اساسی در ستاد اجرایی فرمان امام

دولت مکلف است ثروت های ناشی از ربا، غصب، رشوه، اختلاس، سرقت، قمار، سوء استفاده از موقوفات، سوء استفاده از مقاطعه کاری ها و معاملات دولتی، فروش زمین های موات و مباحات اصلی، دایر کردن اماکن فساد و سایر موارد غیر مشروع را گرفته و به صاحب حق رد کند و در صورت معلوم نبودن او به بیت المال بدهد این حکم باید با رسیدگی و تحقیق و ثبوت شرعی به وسیله دولت اجرا شود.

قسمت اقتصادی ستاد اجرایی فرمان امام

سال 1386 بود که محمد مخبر روی کار آمد. این فرد با فرمان صادر شده از سوی مقام رهبری فعالیت جدید اقتصادی و اجتماعی را در پیش گرفت.  فعالیت اقتصادی و اجتماعی این ستاد در اوّلین مرحله رسیدگی به منطقه های محروم کشور با کمک مخترعان، نخبگان و سایر اشخاص کشور بود. قسمت اقتصادی ستاد اجرایی فرمان امام در قسمت سازمان های غیر دولتی (غیر انتفاعی) هیچ معنایی ندارد. زیرا که نام این ستاد در لیست نهادهای غیر دولتی قید نگردیده است. قسمی از بنیاد نهادی قسمت اقتصادی ستاد فرمان امام از جانب وزارت خزانه داری کشور آمریکا در سال 2002 میلادی انتشار یافته است.

ستاد اجرایی فرمان امام

تأدیه ی مالیات از جانب ستاد اجرایی فرمان امام

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور ما (سید کامل تقوی نژاد) چنین بیان نمود:
معافیت ها و بخشودگی مالیاتی برای سازمان های انقلابی و مؤسسه هایی که زیر مجموعه ی آنها هستند، دروغی بیش نیست. به عبارتی ایشان ستاد اجرایی فرمان امام را یکی از بهترین نهادها و سازمان های پرداخت کننده ی مالیات معرفی نمود. او منبع چنین شایعه پراکنی را خارج از کشور دانست و حتی برخی از افرادی که در داخل کشور سکونت دارند را نیز مقصر اعلام نمود (البته بنا بر عدم آگاهی).
با استناد به سخنان سید مصطفی سید هاشمی (معاون هماهنگی های اقتصاد ستاد فرمان امام):
ستاد فرمان امام به لحاظ پرداخت مالیات هیچ فرقی با یک نهاد خصوصی ندارد. این شخص سخنانی نیز در این ارتباط در آبان ماه سال 1397بیان داشته است:
کلیه ی فعالیت های اقتصادی این ستاد در برگیرنده ی مالیات نیز می‌باشد، تمامی مالیات ها از جانب این ستاد در مؤعد مقرر پرداخت گردیده است. از این جهت می‌توان گفت که این ستاد به طور حتم، خوش حساب بوده است. و نهایتاً چنین بیان داشتند:
مالیات عملکرد تمامی فعالیت های اقتصادی خود و همچنین تمامی مالیات های تکلیفی و ارزش افزوده را در سالهای اخیر پرداخت نموده است.

سخن پایانی

دقیقاً در 14 ژوئن سال 2013 میلادی بود که وزارت خزانه داری ایالت متحده آمریکا بر اساس یک دستور 13599 ستاد فرمان امام را تحریم نمود. در سال 2010 میلادی بود که اتحادیه ی اروپا رئیس ستاد امام را (محمد مخبر) در فهرست اشخاص حقوقی که با علّت در دست داشتن پروگرام هسته ای و همچنین موشک های ایران، محدود کرد. پس از گذر زمانی نام این شخص بدون هیچ توضیحی از سوی اتحادیه ی اروپا از لیست خارج گردید.
در این مقاله لیولند سعی بر معرفی ستاد اجرای فرمان امام و خدمات و وظایف آن داشت, برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت پاسخ سوالات خود می‌توانید با لیولند تماس بگیرید.

لیولند

مشاوره

جواب تمامی سوالات خود را در سریعترین زمان ممکن از کارشناسان لیولند دریافت کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا