آشنایی با تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت
در قرارداد همکاری و مشارکت، مشارکت تجاری وضعیتی است که دو یا چند نفر برای یک هدف مشترک و با هدف درآمدزایی با هم کار میکنند. این شرایط ممکن است جایی باشد که روزانه دو یا چند نفر از نزدیک با هم کار میکنند، مانند یک شراکت خانوادگی یا ممکن است شرایطی باشد که افراد کاملاً جدا کار میکنند اما از خدمات پشتیبانی مشترک بهره مند هستند، به همان روشی که بسیاری از شرکت های وکلای دادگستری و سایر متخصصان انجام میدهند. مهم ترین مفهوم جدا نبودن “شخص” در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت این است که در واقع قراردادی است که با هر یک از شرکای منفرد در ارتباط است. در این قانون، مسئولیت انجام قراردادها توسط همه شرکا به طور جمعی بر عهده گرفته میشود، صرف نظر از اینکه کدام یک از شرکا از طرف شرکت، قرارداد را امضا کرده باشند. لیولند در این مقاله سعی بر توضیح و تشریح نحوه تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت و بررسی مسائل مالیاتی و حقوقی آن را دارد, پس با ما همراه باشید. لازم به ذکر است برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با ما تماس بگیرید.
انواع تنظیم قرارداد مشارکت و همکاری
با توجه به ماهیت توافق بین شرکا، انواع مختلف تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت در زیر آمده است:
با توجه به اهداف
چنین مشارکتی بر اساس اراده شرکا انجام میشود، یعنی هر وقت هرکدام از شرکا قصد خود را برای این کار اعلام کنند، میتواند به پایان برسد. این نوع قرارداد مشارکت (Partnership Agreement) برای انجام مشاغل قانونی، برای مدت نامحدود، شکل میگیرد.
یک مشارکت خاص برای انجام یک کار خاص شکل میگیرد. این امر با اتمام کار، به طور خودکار به پایان میرسد.
چنین مشارکتی برای مدت زمان مشخصی مثلاً 2 سال، 5 سال یا هر مدت زمان دیگر انجام می گیرد. در پایان مدت معین شده، مشارکت طبق قرارداد تنظیم شده، به طور خودکار پایان می یابد.
به مشارکت هایی که نه برای یک دوره معین و نه برای یک سرمایه گذاری خاص شکل میگیرند، مشارکت انعطاف پذیر گفته میشود.
با توجه به طبیعت
در صورت عدم توافق، طبق مفاد قانون در تنظیم قرارداد مشارکت وهمکاری، برای مشارکت های عمومی که مسئولیت هر یک از شرکا نامحدود است، این نوع مشارکت قابل اجرا میباشد.
در مشارکت محدود، برخی یا همه به استثنای یک شریک، دارای مسئولیت محدودی به میزان سرمایه مشارکت داده شده، هستند. کلیه شرکای مشارکت، نمیتوانند مسئولیت محدودی داشته باشند.
معرفی و ارزیابی اشکال سازمان های تجاری در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت
1- توافق نامه تشکیل مشارکت
یک شرکت مشارکتی، یک شخص حقوقی جداگانه نیست. اما طبق قانون در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت، یک شرکت باید از طریق توافق نامه حقوقی، بین همه شرکا تشکیل شود. بنابراین برای تشکیل یک شرکت مشارکتی، باید قرارداد منعقد شود. فعالیت تجاری آن باید قانونی باشد و انگیزه آن سود باشد. بنابراین دو نفر که برای انجام امور خیریه / یا عمل اجتماعی، اتحادی تشکیل میدهند این شکل از تشکیلات را شامل نمیشود.
2- مسئولیت پذیری نامحدود
یک ویژگی منحصر به فرد همه شرکا در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت، مسئولیت پذیری نامحدود آنها در تجارت است. شرکا همه به طور جداگانه و مشترک در قبال شرکت و پرداخت کلیه بدهی ها مسئول هستند. این بدان معنی است که حتی دارایی های شخصی یک شریک، میتواند برای پرداخت بدهی های شرکت تسویه شود. اگر این پول از یک شریک منفرد دریافت شود، وی میتواند به ترتیب قرارداد از شرکا برای سهم بدهی خود طبق قرارداد مشارکت و همکاری شکایت کند.
3- استمرار
مشارکت نمیتواند به طور همیشگی انجام شود. مرگ یا بازنشستگی یا ورشکستگی یا دیوانگی شریک، شرکت را منحل میکند. در صورت انتخاب شرکای باقی مانده، ممکن است مشارکت را ادامه دهند، اما قرارداد جدیدی باید برای ادامه همکاری و مشارکت تنظیم شود. همچنین مشارکت پدر نمیتواند توسط پسرش به ارث برسد. اگر همه شرکای دیگر موافق باشند، میتوان او را به عنوان شریک جدید اضافه کرد.
4- تعداد اعضا
همانطور که میدانیم حداقل دو عضو باید در تنظیم قراداد همکاری و مشارکت وجود داشته باشد. با این حال، حداکثر تعداد با توجه به چند شرایط متفاوت خواهد بود. قانون مشارکت، خود در مورد این موضوع، ساکت است اما قانون شرکت ها در سال 2013 وضوح را ارائه میدهد. برای یک تجارت بانکی، تعداد شرکا نباید از ده نفر بیشتر شود. برای مشاغل از هر نوع دیگر حداکثر تعداد بیست نفر لازم است. اگر تعداد شرکا افزایش یابد، به یک نهاد یا انجمن غیرقانونی تبدیل میشود.
5- نمایندگی متقابل
در این نوع سازمان، تجارت باید توسط همه شرکا با هم انجام شود یا اینکه میتواند توسط هر یک از شرکا (یک یا چند) که برای همه آنها یا از طرف همه آنها اقدام میکند، انجام شود. بنابراین این بدان معناست که هر شریک یک عامل موثر در تنظیم قرارداد مشارکت و همکاری است.
مزایای تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت
تا زمانی که توافق نامه مشارکت منعقد نشده باشد که حقوق و مسئولیت های شما را بیان کند، قانون مربوطه، اعمال و مشارکت عمده را اعمال میکند. اکثر کشورها، نسخه ای از قانون مشارکت یکنواخت ( یا قانون مشارکت یکسان تجدید نظر شده ) را تصویب کرده اند.
قوانین پیش فرض شده در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت، معمولاً فرض میکنند که شرکا به میزان مساوی از زمان و منابع برای تجارت، سرمایه گذاری کرده اند. بنابراین طبق این قوانین، در صورت قطع همکاری، سود و زیان به طور مساوی تقسیم میشود. با این حال، همه ما میدانیم که در برخی موارد ممکن است شرکا هنگام شروع مشارکت، ترتیب متفاوتی را در نظر گرفته باشند.
در حقیقت هیچ دو مشاغل یا مشارکت، مشابه یکدیگر نیستند. قوانین دولتی ممکن است برای ترتیب مشارکت منحصر به فرد یا فعالیت تجاری شما سازگار نباشد. مهم ترین مزیت داشتن یک توافق نامه تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت کتبی این است که اجازه میدهد سرنوشت تجارت شما (سرنوشت کنونی و آینده) در دستان شما و شریک شما باشد.
به طور خاص، توافق نامه های مشارکتی کتبی در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت، فرصتی را برای شما و شریک شما فراهم میکند تا رسماً به صلاحیت، مدیریت و کنترل شغل، مشارکت سرمایه، تخصیص سود و زیان و موارد دیگر بپردازید.
شرایط تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت
توافق نامه مشارکت شما باید در مورد روابط تجاری و عملکرد تجاری، منحصر به فرد شما باشد. باز هم، هیچ دو مشاغلی شبیه هم نیستند. با این حال، حداقل 5 بند اصلی وجود دارد که هر توافق نامه تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت باید شامل آنها باشد:
یکی از اولین وظایفی که شما و شرکای خود در لیست کارهای خود در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت بررسی میکنید، تصمیم گیری در مورد نام کسب و کارتان است. نام تجاری ممکن است نشان دهنده نام شرکا باشد یا نام ساختگی داشته باشد. در هر صورت، نام تجارت شما باید در کشورتان قابل ثبت باشد. با فرض اینکه شما یک جستجوی جامع در مورد نامی که اتخاذ کرده اید، انجام دادید، ثبت نام تأیید میکند که هیچ تجارت دیگری با همان نام وجود ندارد و از استفاده دیگران از نام شما جلوگیری میکند. نام مشارکت تجاری شما شرط اصلی است، زیرا صریحاً شراکت و نام تجاری را که توافق نامه برای آن وجود دارد را مشخص میکند. این سردرگمی را از بین میبرد، به ویژه هنگامی که مشارکت های متعدد و یا مشاغل تجاری متعدد وجود دارد.
در بیشتر موارد، مشارکت شرکا (زمان، منابع و سرمایه) در تجارت از مشارکت به مشارکت دیگر متفاوت است. در حالی که برخی از شرکا، سرمایه اولیه را تأمین میکنند، برخی دیگر ممکن است تخصص عملیاتی یا مدیریتی را ارائه دهند. در هر صورت، مشارکت های خاص باید در توافق نامه کتبی تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت ذکر شود.
مشارکت با انتظار کسب سود، شکل میگیرد. توافق نامه تنظیم همکاری و مشارکت باید با سود “چه زمانی و چگونه” به هر شریک واجد شرایط، اختصاص یابد. علاوه بر این، باید در مورد چگونگی توزیع ضرر و زیان در حین کار و تجارت و در صورت انحلال صحبت شود.
هر یک از شرکا به موفقیت در تجارت علاقه مند هستند. به دلیل این علاقه به منفعت، به طور کلی درک میشود که هر یک از شرکا اختیار تصمیم گیری و انعقاد قرارداد از طرف تجارت را دارند. اگر در مورد مشاغل شما چنین نیست، توافق نامه تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت، باید قوانین خاص مربوط به اختیارات داده شده به هر شریک و نحوه تصمیم گیری در مورد تجارت را مشخص کند.
در مرحله آغازین، وظایف زیادی برای انجام وجود دارد و برخی از نقش های مدیریتی ممکن است در امر تجارت همپوشانی داشته باشند (یا فقط ممکن است به نظارت موقت نیاز داشته باشند). با این وجود شما مجبور نیستید به وظایف هر یک از شرکا بپردازید، زیرا این امر مربوط به هر جنبه از فعالیت های تجاری شما میباشد که در تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت باید رعایت شود.
سخن پایانی
لیولند در این مقاله سعی بر توضیح و تشریح نحوه ارزیابی تنظیم یک قرارداد و همچنین شرایط و مراحل آن را برای شما عزیزان داشت, چرا که قرارداد همکاری و مشارکت در واقع مشارکتی تجاری است که هدف آن مشترک است, به همین دلیل شرایط و مارحل خاص خود را دارد و برای مشارکت در آن باید از تمامی نکات مهم و حیاتی آن اطلاع داشت. در همین راستا برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت پاسخ تمامی سوالات خود میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید.
مشاوره تنظیم قرارداد همکاری
جواب تمامی سوالات خود در مورد تنظیم قرارداد همکاری و مشارکت را در سریعترین زمان ممکن از کارشناسان لیولند دریافت کنید