وصول مطالبات

وصول مطالبات

وصول مطالبات به چه معناست؟

وصول مطالبات کلمه ای حقوقی است. مطالبات حقوقی ممکن است در زمینه های گوناگون ذکر شود، از این جهت می‌تواند دارای معناهای متفاوتی باشد. در یک نوشتار کلّی در ارتباط با مطالبات حقوقی می‌توان چنین گفت که مطالبات حقوقی عهده دار شدن مسئولیت هایی است که می‌تواند در راستای شرایط و علل گوناگون برای اشخاص در سطح جامعه شکل گیرد. در نهایت مطالبات حقوقی میان افراد منجر به شکل گیری رابطه ای تحت عنوان وصول مطالبات حقوقی می‌شود. در این مقاله لیولند سعی می‌نماید مفهوم حقوقی وصول مطالبات, انواع گوناگون وصول مطالبات و همچنین بهترین روش ها در راستای وصول مطالبات را شرح دهد. با ما همراه باشید.

قرارداد وصول مطالبات چیست؟

به صورت کلی زمانی که نهادی که مهارت و نظام سازمان یافته ای را برای تحصیل مطالبات اشخاص و شرکت ها دارد در یک قرارداد تعهد می‌‌دهد که در یک مدت زمان همه اقدامات لازم را برای وصول مطالبات انجام دهد که به آن قرارداد وصول مطالبات می‌گویند.

دو طرف وصول مطالبات حقوقی

در وصول مطالبات حقوقی از دو طرف سخن به میان می‌آید که یک طرف آن بدهکار یا مدیون است و طرف دیگر، طلبکار یا دائن است. بنابراین وصول مطالبات عبارت است از گرفتن مطالبات عقب افتاده توسط طلبکار از بدهکار. در وصول مطالبات اسنادی که طلبکار از بدهکار در اختیار دارد (نظیر چک، سفته، برات) به پول نقد تبدیل می‌شود.

شرایطی که منجر به ایجاد تعهد یا مطالبات حقوقی می‌شود

همانطور که در قسمت فوق بدان اشاره نمودیم، شرایط و علل گوناگونی می‌تواند منجر به ایجاد تعهد یا مطالبات حقوقی شود.

مطالبات حقوقی می‌تواند به دلیل یک رابطه ی حقوقی ایجاد شود که بدان تعهدات قراردادی اطلاق می‌شود

مطالبات حقوقی می‌تواند به دلیل یک رابطه ی حقوقی غیر ارادی ایجاد شود که بدان تعهدات غیر قراردادی اطلاق می‌شود.

در یک نگاه کلّی می‌توان چنین گفت که، تمامی روابط موجود میان افراد، ابتدا یک رابطه ی حقوقی غیر ارادی هستند که نهایتاً می‌تواند به یک رابطه ی حقوقی منجر شود. در هر دو مورد مذکور برای طرفین عمل به تعهداتی در نظر گرفته میشود. به عبارتی میتوان چنین گفت که تمامی تعهدات حقوقی، مطالبات حقوقی هستند. ولیکن در اغلب مواقع از مطالبات حقوقی زمانی نام برده می‌شود که، تعهد شکل گرفته میان طرفین در ارتباط با مالی می‌باشد. یعنی در راستای آن تعهدات قراردادی یا تعهدات غیر قراردادی یک طرف ملزم می‌باشد (بدهکار) وجهی را به طرف مقابل (طلبکار) پرداخت نماید.

وصول مطالبات

انواع اسناد در راستای وصول مطالبات حقوقی

همانطور که در قسمت فوق بدان اشاره نمودیم، منظور از مطالبات حقوقی تعهد است. حال تعهد می‌تواند به موجب قرارداد باشد یا به موجب غیر قرارداد. آنچه که می‌خواهیم مورد بررسی قرار دهیم انواع اسناد در راستای وصول مطالبات حقوقی است. در یک نگاه کلّی اسناد به دو قسم تقسیم می‌شود که عبارتند از:

اسناد رسمی و اسناد عادی
اسناد تجارتی و اسناد غیر تجارتی

اسناد رسمی

تعهدات حقوقی می‌تواند به موجب سند رسمی ایجاد شود. مقصود از اسناد رسمی (official documents)، اسنادی هستند که تعهدات حقوقی، حدود، ضوابط و مقررات آن توسط مأمور رسمی در دفاتر اسناد رسمی تنسیق می‌گردد.

اسناد عادی

در مقابل، تعهدات حقوقی می‌تواند به موجب سند عادی ایجاد شود. مقصود از اسناد عادی، اسنادی هستند که تعهدات حقوقی، حدود، ضوابط و مقررات آن میان طرفین قرارداد تنسیق می‌گردد.

تفاوت اسناد رسمی با اسناد عادی

همانطور که بیان شد، اسناد رسمی در دفاتر اسناد رسمی تنسیق می‌شوند و اسناد عادی میان طرفین قرارداد. چنانچه قرارداد به موجب یک سند رسمی تنظیم شده باشد دارای میزان اعتبار بیشتری در مراجع قضایی به هنگام اقامه ی دعوی خواهد بود.

اسناد تجارتی و اسناد غیر تجارتی

اسناد رسمی و اسناد عادی می‌تواند اسناد تجارتی یا اسناد غیر تجارتی باشد. برای مثال;
مهم ترین سند عادی تجارتی چک یا سفته است. امروزه از چک یا سفته ممکن است در امورهای گوناگون استفاده شود. چک یا سفته در هر بخشی که مورد استفاده قرار گیرد باز هم از قانون تجارت تابعیت می‌نماید.

انواع گوناگون اسناد تجارتی

همانطور که بیان شد، چک یک سند عادی تجارتی است. ولیکن چک همچون اسناد رسمی لازم الاجراست. به گونه ای که صادر کننده آن نمی‌تواند از پرداخت وجه چک سر باز زند. وصول مطالبات از طریق چک را می‌توان به سه روش دنبال کرد:

روش حقوقی
روش کیفری
روش ثبتی
وصول مطالبات

روش های وصول مطالبات

وصول مطالبات حقوقی می‌تواند به صورت حقوقی یا غیر حقوقی باشد. وصول مطالبات حقوقی به روش هایی اتخاذ می‌شود که طلبکار (دائن) هر گونه اقدامی را به جهت دریافت حق خود در برابر بدهکار (مدیون) انجام می‌دهد.

وصول مطالبات به روش غیر حقوقی

گاه ممکن است دائن بدون مراجعه به مراجع قضایی خود به شخصه در راستای وصول مطالبات خود برآید. برای مثال ممکن است دائن با مراجعه به شخص مدیون و تهدید وی، استفاده از ابزار نامتعارف همچون چاقو و … او را تهدید به پرداخت دین خود نماید. در حالی که چنین روش هایی نه تنها منجر به پرداخت دین در زمانی طولانی می‌شود، بلکه طلبکار را در پرونده های کیفری (تحت عنوان تهدید) درگیرد می‌سازد. در مقابل ممکن است در وصول مطالبات به روش غیر حقوقی دائن از اشخاص بزرگتر خواستار گردد که از طریق مراجعه به مدیون خواستار پرداخت دین او شوند. در این روش بر خلاف روش فوق وی می‌تواند بدون درگیری و تخلّف، همچنین مراجعه به مراجع قضایی به حق خود دست یابد.

وصول مطالبات به روش حقوقی

روش حقوقی خود به دو قسم تقسیم میگردد:

  • روش حقوقی
  • روش کیفری

به منظور وصول مطالبات هنگامی به روش های حقوقی اکتفاء می‌شود که غالباً وصول مطالبات از طریق روش غیر حقوقی امکان پذیر نبوده است. روش کیفری نیز در وصول مطالبات چندان معنی ندارد، ولیکن به هنگامی که دائن به مدیون خود مراجعه نموده و وی را تهدید نماید، پرونده به مراجع کیفری راه خواهد یافت.

سخن پایانی

با توجه به مطالبی که در مقاله ذکر شد از این جهت بهتر است در راستای وصول مطالبات یا از طریق روش غیر حقوقی (صلح و سازش) میان دائن و مدیون و پرداخت دین از جانب بدهکار به طلبکار استفاده گردد. در صورت عدم پرداخت دین، مدیون به مراجع حقوقی مراجعه نمیاد و از بروز هر گونه اختلافات بیشتر جلوگیری کند. برای دریافت پاسخ سوالات خود در زمینه وصول مطالبات با لیولند تماس حاصل فرمایید.

لیولند

مشاوره روش های وصول مطالبات

جواب تمامی سوالات خود در مورد روش های وصول مطالبات را در سریعترین زمان ممکن از کارشناسان لیولند دریافت کنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا