آشنایی با ثبت شرکت سهامی خاص
در این مقاله مشاوران تیم حقوقی لیولند سعی بر توضیح و تشریح ثبت شرکت سهامی خاص و نحوه ی تشکیل آن و همینطور سایر اوصاف و ویژگی های آن برای راهنمایی شما عزیزان دارند, اما برای آشنایی بیشتر با شرکت سهامی خاص بهتر است که ابتدا بدانیم شرکت سهامی، به طور کلی چه معنایی دارد و پس از آن به بررسی شرکت سهامی خاص بپردازیم, بنابراین با ما همراه باشید. لازم به ذکر است که در راستای کسب اطلاعات بیشتر کافی است با ما تماس حاصل فرمایید.
شرکت سهامی چیست؟
در خصوص تعریف شرکت سهامی (Joint-Stock Company)، باید به دو ویژگی اصلی آن توجه کنیم؛ اول اینکه سرمایه ی شرکت سهامی به صورت سهام است و بدین صورت تقسیم میشود و نکته ی بعدی اینکه مسئولیت سهامداران شرکت، محدود به مبلغ اسمی آن ها میباشد.
بهتر است بدانیم که با توجه به لایحه اصلاح قانون تجارت، شرکت های سهامی به محض تشکیل و ثبت در دسته ی شرکت های بازرگانی و تجاری قرار میگیرند؛ صرف نظر از اینکه موضوع آن ها چه باشد.
تقسیم بندی شرکت سهامی
شرکت های سهامی به دو دسته ی: شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم میشوند.
با توجه به اینکه ما در این مطلب، صرفاً به مبحث ثبت شرکت سهامی خاص میپردازیم پس موقتاً از تعریف شرکت سهامی عام میگذریم, برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله ثبت شرکت سهامی عام مراجعه کنید. در ادامه ی مطلب به توصیف بیشتر شرکت سهامی خاص، میپردازیم.
ثبت شرکت سهامی خاص چیست؟
بهتر است در همین ابتدا بدانیم که در این شرکت مسئولیت شرکا، مسئولیت محدود است. مسئولیت محدود یعنی هر یک از شرکا فقط به میزان سهمی که دارند مسئول تأدیه دیون شرکت هستند. نکته ی دیگر اینکه ثبت شرکت سهامی خاص (Private joint stock company) قالب بسیار مناسبی برای تشکیل شرکت به ویژه با شرکای زیاد میباشد و دلیل این امر این است که این نوع از شرکت، شیوه ی اداره ی کاملی دارد و مقررات مفصلی در خصوص چگونگی عملکرد آن وضع شده است. همین ویژگی سبب قابل اعتماد بودن این قالب از شرکت های تجاری میباشد. باید توجه داشت که تامین تمام سرمایه ی شرکت های سهامی خاص به عهده ی مؤسسین میباشد و حداقل سرمایه برای ثبت شرکت سهامی خاص، یک میلیون ریال میباشد.
رای گیری در شرکت سهامی خاص
در این نوع شرکت، رای اکثریت ملاک میباشد.
این اکثریتی که ذکر کردیم، اکثریت از لحاظ سرمایه هستند یعنی آن تعدادی از شرکا که بیش از نصف سرمایه ی شرکت، در اختیار آن ها باشد.
البته ممکن است که از لحاظ عددی، در اکثریت نباشند. در هر حال منظور ما در اینجا، اکثریت سرمایه است.
تعداد سهامداران شرکت سهامی خاص
برای اینکه دریابیم تعداد سهام داران شرکت سهامی خاص چند نفر هستند، باید به ماده 3 لایحه ی اصلاح قانون تجارت مراجعه کنیم. طبق این ماده، باید تعداد شرکا در شرکت سهامی خاص، حداقل سه نفر باشند. بهتر است توجه داشته باشیم که این تعداد اعم از حقیقی یا حقوقی میباشند.
نقل و انتقال سهام در ثبت شرکت سهامی خاص
نقل و انتقال سهام در ثبت شرکت های سهامی خاص، نسبت به شرکت های سهامی عام مقداری پیچیده تر است؛ زیرا احتمال دارد که با موانعی مواجه شود. در واقع ممکن است که نقل و اتقال سهام در شرکت های سهامی خاص، منوط به رضایت مدیران شرکت یا مجامع عمومی گردد.
نامگذاری در ثبت شرکت سهامی خاص
باید توجه داشته باشیم که طبق تبصره ماده 4 لایحه قانون اصلاح تجارت، عبارت “شرکت سهامی خاص” باید بلافاصله قبل یا بعد از نام اصلی شرکت در تمام اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور خوانا و روشن قید شود. اگر در نام شرکت از عبارت “سهامی خاص” استفاده نشود، میتوانیم با قیاس از سایر شرکت ها بگوییم که مسئولیت سهام داران شرکت در برابر اشخاص ثالث تضامنی میشود.
روند ثبت شرکت سهامی خاص
طبق ماده 82 لایحه قانون اصلاح تجارت، تشکیل مجمع مؤسس لازم نیست و ارائه ی مدارک لازم به مرجع ثبت شرکت ها کفایت میکند. طبق ماده 82 لایحه قانون اصلاح تجارت جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری برای تقویم آورده های غیر ضروری است و نمیتوان آورده های غیر نقد را به مبلغی بیش از ارزیابی کارشناس قبول نمود.
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص
- وجود حداقل 3 سهامدار
- وجود 2 بازرس
- ارائه حداقل سرمایه ای برابر با یک میلیون ریال
- قبل و یا بعد از نام شرکت باید حتما از عنوان سهامی خاص استفاده شود
مدارک لازم موسسین شرکت سهامی خاص
- اظهارنامه ثبت شرکت
- اساسنامه ای که به امضا همه ی سهام داران رسیده باشد
- اظهارنامه ای حامی از تعهد همه سهام شرکت و تأدیه تمام قسمت غیر نقدی شرکت و شرح امتیازات و موجبات سهام ممتاز که باید به امضا همه سهام داران رسیده باشد
- گواهی بانکی مبنی بر تأدیه قسمت نقدی سهام شرکت، صورت جلسه ای دال بر انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان که به امضا همه ی سهام داران رسیده باشد
- مدرکی دال بر قبول سمت توسط مدیران و بازرسان، نام روزنامه ی کثیر الانتشاری که تا اولین مجمع عمومی عادی سالانه شرکت، آگهی های شرکت در آن منتشر میشود
نکته مهم: مطابق ماده 23 لایحه اصلاح قانون تجارت, مؤسسین نسبت به کلیه اعمال و اقداماتی که به منظور تأسیس و ثبت شرکت انجام میدهند، مسئولیت تضامنی دارند؛ چه شرکت تشکیل گردد و چه تشکیل نگردد.
زمان ثبت شرکت سهامی خاص
طبق ماده 17 لایحه اصلاح قانون تجارت و همینطور بند 4 ماده 20 لایحه قانون اصلاح تجارت، از تاریخی که مدیران و بازرسان کتباً قبول سمت نمایند، شرکت سهامی تشکیل میشود.
مزایا ثبت شرکت سهامی خاص
- تقاضای بیشتر برای ثبت شرکت سهامی خاص در مقایسه با شرکت سهامی عام
- برخورداری از اعتبار بیشتر در بانک
- داشتن شرایط مناسب برای دریافت وام و همچنین شرکت در مناقصات
سرمایه شرکت سهامی خاص
همانطور که پیش تر گفتیم، حداقل سرمایه لازم برای تشکیل شرکت سهامی خاص، 1 میلیون ریال میباشد و این سرمایه ممکن است نقدی یا غیر نقدی باشد. منظور از سرمایه ی غیر نقدی، ورقه ی اختراع، ملک، ابزارآلات و دستگاه های صنعتی و … میباشد. در ثبت شرکت سهامی خاص، اگر سرمایه نقدی باشد، باید حداقل 35 درصد آن در ابتدای امر تأدیه گردد و اگر بخشی از آن غیر نقد باشد، باید تمام قسمت غیر نقدی از همان ابتدای تأسیس تأدیه شود.
انحلال شرکت سهامی خاص
در پایان بهتر است بدانیم که قواعد مربوط به انحلال شرکت های سهامی طبق ماده 199 لایحه اصلاح قانون تجارت عبارت است از:
انحلال به طریق انتفاء موضوع شرکت؛ یعنی وقتی که شرکت برای موضوع خاص تشکیل شده و آن را به پایان رساند یا انجام آن غیرممکن شده باشد. انحلال از طریق انقضاء مدت شرکت، انحلال از طریق ورشکستگی، تصمیم مجمع عمومی فوق العاده برای انحلال و در آخر، صدور حکم قطعی دادگاه، مبنی بر انحلال شرکت.
سخن پایانی
در مقاله بالا به بررسی ثبت شرکت سهامی خاص, انواع و ویژگی های آن پرداختیم. در همین راستا برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و همچنین تشکیل و همکاری در شرکت سهامی خاص میتوانید با لیولند تماس گرفته و از راهنمایی های مشاوران کارآزموده ما بهره ببرید.
مشاوره ثبت شرکت سهامی خاص
جواب تمامی سوالات خود در مورد ثبت شرکت سهامی خاص را در سریعترین زمان ممکن از کارشناسان لیولند دریافت کنید